
August 23, 1967 
 
Mr. G. Keith Funston, President 
New York Stock Exchange 
Eleven Wall Street 
New York, New York 10005 
 
Dear Mr. Funston: 
 
This refers to your letter of July 7, 1967, concerning Rule 394. In your letter you 
state that one of the reasons why firms do not use Rule 394 is because the 
member brokers “receive satisfactory executions and prices on the floor of the 
exchange”. You also note that the member firms may not be checking the third 
market because “making inquiries of the several non-member market-makers 
registered in a given stock would be time consuming, particularly since speed in 
executing orders is usually essential”. We have been advised by representative 
of the third market, consistent with this point, that one of the reasons for the 
failure to use Rule 394 is the Exchange’s interpretation of 394 to the effect that a 
member firm must attempt to execute the order on the floor of the exchange 
before it obtains quotes from a non-member market maker. Apparently, it is not 
feasible for a member firm to forgo immediate executions on the floor while 
checking markets off the floor because during the interim floor prices are 
constantly changing. We must emphasize that Rule 394 was designed to make it 
possible for a member to execute off the floor if he could get a better price. The 
interpretation you have given this rule may make it impossible as a practical 
matter for him to do so. 
 
It has also been suggested that member firms are reluctant to go to the third 
market after having revealed their order on the floor of the exchange as they 
have no way of knowing whether there is a reasonable possibility of obtaining an 
off-board execution at a better price. In this connection, the interpretation referred 
to above may cause the Rule to operate to the disadvantage of regional based 
firms who must transmit their orders to correspondents without awareness of the 
prices in the third market. The correspondent has neither the incentive nor the 
time to leave the floor and check the third market. If it were possible for the 
member firms first to obtain from a non-member market maker a bid and asked 
quotation (without attempting to make or making a contract of purchase or sale), 
the member firm might then be in a position to make a more informed decision 
while on the floor as to whether it would be worthwhile to attempt an off-board 
execution. 
 
Inasmuch as your letter indicated that the exchange market can and does 
effectively compete with the third market, an obvious question arises: Could not 



the purpose of Rule 394(b) be furthered by removing one of the practical 
difficulties to the timely obtaining of the third market information? 
 
An interpretation which would make it clear that the Rule does not operate to 
forbid a member firm from making a preliminary informational inquiry of a market 
maker prior to attempting to execute an order on the floor of the exchange would 
appear to be consistent with the points made in your letter and would assist 
member firms in obtaining adequate information with which to exercise their best 
business judgment on behalf of their customers. This interpretation would, of 
course, be subject to the limitations alluded to in the preceding paragraph. 
 
The Commission would appreciate your views and looks forward to discussing 
this important matter with you. 
 
Sincerely, 
Manuel F. Cohen 
Chairman 
 


