
NEW YORK STOCK EXCHANGE 
NEW YORK, N.Y.  
 
 
August 8,  1968  
 
The Honorable Manuel F. Cohen, Chairman  
Securities and Exchange Commission  
500 North Capitol Street, N.W.  
Washington, D. C. 20549 
 
Dear Chairman Cohen: 
 
This letter is in reply to your letter of May 28, 1968 in which you requested 
pursuant to section 19 (b) of the Securities Exchange Act that the New York 
Stock Exchange effect interim changes on or before September 15, 1968 in its 
minimum rates of commission either (a) in accordance with the revised minimum 
commission rate schedule attached to the letter, or (b) by eliminating minimum 
rates of commission with respect to orders in excess of $50,000. 
 
On June 27, 1968, the Board of Governors, of the Exchange approved in 
principle a volume discount, a step-by-step abolition of customer-directed give-
ups and a one-third discount to qualified non-member brokers. On August 7, 
1968, the Board further considered these questions and now proposes a specific 
interim non-member commission schedule embodying a reduced rate for volume 
orders, specific interim intra-member commission schedules embodying across 
the board reductions, additional language to the Exchange Constitution which 
would prohibit customer-directed give-ups of work or money in consideration of 
listed business and a postponement of consideration of non-member access. 
 
Non-Member Schedule 
 
We have carefully considered both of the interim non-member alternatives. We 
strongly feel that the best interests of the securities industry and the investing 
public would be served by the maintenance of minimum rates of commission, 
and therefore we concentrated on alternative (a) rather than alternative (b). 
 
In considering alternative (a), we were particularly concerned with its impact on 
the public as we noted that it would raise commissions on odd lots in stocks 
selling at $50 and above and on round-lots up to 400 shares at $52.50 and 
above, and on round lots of more than 400 shares depending on how much the 
price exceeded $52.50. 
 



We recognize that the reason alternative (a) raised commissions on certain 
trades was that you sought to lessen the disparity between the commission rates 
on high priced and low priced shares. However, we feel this disparity should be 
dealt with after more study, and that an interim schedule should not involve any 
increases in rates of commission. 
 
Another of our considerations was the operational difficulties inherent in 
alternative (a) because of the continuation of an order over nine additional days 
after the first qualifying trades and the change to a different method of 
commission computation at the comparatively low breakpoint of 400 shares. 
Orders above the breakpoint would require special handling not required for 
orders at or below that point. 
 
We understood that the ten day order was designed to relieve customers and 
fiduciaries of any conflict in deciding whether to complete an order in one day to 
minimize the commission charge, or whether to spread it out over more than one 
day to get better execution prices. However, our research into this question has 
shown us that in very few instances would the savings in commissions by 
executing an order in one day offset the disadvantages of a loss in execution 
prices of as little as 1/8, the minimum variation on stocks selling above one 
dollar. We are convinced that price of execution would continue to be the primary 
consideration in decisions of whether to complete an order in one day. 
 
The operational difficulties involved in your proposed schedule could be reduced 
to an acceptable minimum by advancing the breakpoint from 400 to 1,000 shares 
and by limiting the duration of an order, for purposes of calculating a reduced 
rate of commission, to a single day. 
 
As an alternate to the first of your proposed interim schedules, we propose, for 
your consideration: 
 
1) An order is defined as all executions pursuant to a single order for one 
customer account in one security on one side of the market on one day. 
 
2) On an order up to and including 1,000 shares, no change from the present 
schedule. 
 
3) On that portion of an order above 1,000 shares, the following rates for each 
round lot: 
 
Price of Stock: $1 - $28 
Commission: 0.5% + $4 
 
Price of Stock: $28 1/8 - $30 



Commission: Same as for $28/share 
 
Price of Stock: $30 1/8 - $89 7/8 
Commission: 0.5% + $3 
 
Price of Stock: $90 and above 
Commission: 0.1% + $39 
 
Minimum: $6  
Maximum: $75 
 
4) When, on the application of the schedule in paragraphs 2 and 3, the 
commission would be in excess of $100,000, paragraphs 2 and 3 shall not apply 
and the minimum commission to be charged shall be $100,000. 
 
As part of our effort to arrive at an appropriate interim schedule, we surveyed our 
member firms in detail on their orders of over 1,000 shares on March 13 and 
March 14, 1968. Based on the responses of 306 member firms doing an 
estimated 93% of all public securities business done on national securities 
exchanges, the interim schedule proposed above would have resulted in an 
annual reduction in security commission income of about $150 million, or about 
7%. 
 
The implementation of this schedule would involve new order handling 
procedures on the part of member firms, and re-programming of computers for 
those which use data processing equipment to compute commissions. The most 
time consuming of these would be re-programming, which is estimated to take at 
least three months. The effective date of the proposed schedule, therefore, would 
be at least three months after the amendment of the Exchange Constitution. 
 
 
Intra-Member Rates 
 
In your letter of May 28, 1968, you also asked that intra-member rates be 
reduced. We feel it would be reasonable as an interim measure to reduce intra-
member rates by a percentage similar to the reduction in nonmember 
commission incomes. 
 
It would be possible to reduce intra-member rates for orders over 1,000 shares, 
as in our proposed interim nonmember schedule. However, this would limit the 
effect of the reduction in intra-member rates to a relatively small number of 
members and member firms. Many member firms both in New York City and 
across the nation have their trades executed, and sometimes cleared as well, by 



other members or member firms, and our survey indicates that most of this 
business is in orders at or under 1,000 shares. 
 
We feel it would be in the best interest of all Exchange member firms to make the 
lower intra-member rates applicable to all round lot orders. Accordingly, we 
propose that the reduction in intra-member rates be applied across the board by 
lowering the rates per share (rounded to the nearest five cents for ease of 
calculation) in each price bracket by 7% as follows: 
 
Price Per Share: Above $1 but under $2  
Rate Per 100 Shares -- Floor Brokerage: $1.15 
Rate Per 100 Shares -- Clearance: $1.85 
 
Price Per Share: Above $2 but under $5   
Rate Per 100 Shares -- Floor Brokerage: $1.30 
Rate Per 100 Shares -- Clearance: $2.10 
 
Price Per Share: Above $5 but under $10  
Rate Per 100 Shares -- Floor Brokerage: $1.95 
Rate Per 100 Shares -- Clearance: $3.25 
 
Price Per Share: Above $10 but under $2  
Rate Per 100 Shares -- Floor Brokerage: $2.90 
Rate Per 100 Shares -- Clearance: $5.75 
 
Price Per Share: Above $20 but under $40   
Rate Per 100 Shares -- Floor Brokerage: $3.40 
Rate Per 100 Shares -- Clearance: $6.80 
 
Price Per Share: Above $40 but under $100   
Rate Per 100 Shares -- Floor Brokerage: $3.60 
Rate Per 100 Shares -- Clearance: $7.15 
 
Price Per Share: Above $100 but under $150   
Rate Per 100 Shares -- Floor Brokerage: $4.05 
Rate Per 100 Shares -- Clearance: $8.10 
 
Price Per Share: Above $150 but under $200   
Rate Per 100 Shares -- Floor Brokerage: $4.20 
Rate Per 100 Shares -- Clearance: $8.40 
 
Price Per Share: $200 and over   
Rate Per 100 Shares -- Floor Brokerage: $4.65 
Rate Per 100 Shares -- Clearance: $9.30 



 
 
 
Give-Ups 
 
For several years, the Commission has urged the Exchange to prohibit customer-
directed give-ups. Your Special Study of the Securities Markets and your Report 
on Public Policy Implications of Investment Company Growth both found in favor 
of the industry-wide abolition of customer-directed give-ups. The Commission 
has urged national securities exchanges to take such action in letters of July 18, 
1966 and July 7, 1967. There has been extensive other correspondence from the 
Commission to this Exchange urging such action. The Commission said most 
recently in Release #8239 of January 26, 1968, proposing SEC rule 10(b)10: 
"Approximately 19 months ago, the Commission advised the exchanges of its 
belief that Exchange rules should be changed to preclude customer-directed 
give-ups." 
 
The record of the current hearings concerning customer-directed give-ups, and 
the use made of them lends further support to the Commission's urgings that 
such give-ups should be prohibited. 
 
In its recommendation on June 27, 1968 the Board of Governors approved in 
principle a step-by-step prohibition of customer-directed give-ups, in order to 
facilitate the adjustment of members and member firms to the changes in the 
pattern of securities trading which the prohibition is bound to bring about. Further 
reflection on this point has convinced us that a step-by-step prohibition would not 
be appropriate. The complex arrangements now existing do not lend themselves 
to step-by-step diminution, because they involve the use of unrelated trades as a 
basis for customer-directed give-ups. Thus any but an outright prohibition would 
result in a continuation of the present give-up practices until the final date for 
complete prohibition. Further, even if this were practical, in our opinion it would 
not be proper to permit these practices to continue. 
 
One purpose of an interim schedule is to give the Commission, the Exchange 
and the customers of securities firms time in which to adjust to possibly new and, 
as yet, unforeseeable trading patterns, and to measure the impact of the interim 
schedule in light of these changes. It does not appear that the adjustment or the 
measurement can be accomplished unless the prohibition of customer-directed 
give-ups becomes effective at the same time as the interim schedule. 
 
While a prohibition of customer-directed give-ups would be effective at the same 
time as the interim commission schedule, the new schedule would not be 
effective for at least three months. Securities firms and their customers would 
have this time in which to adjust to the abolition of customer-directed give-ups. 



 
The testimony at the hearings makes it clear that the prohibition of customer-
directed give-ups to be effective must be all inclusive, applying to give-ups by 
check or by work. It must also apply to trades both related and unrelated to the 
customer order which originally provides the funds to De given up. We propose 
that this be accomplished by adding to the first paragraph of Article XV, Section 1 
of the Exchange Constitution: 
 
"No member, member firm or member corporation shall in consideration of the 
receipt of listed business and at the direct or indirect request of a nonmember or 
by direct or indirect arrangement with a nonmember make any payments or give 
up any work or give up all or any part of any commission or other property to 
which such member, member firm or member corporation is or will be entitled." 
 
As discussed, the Exchange firmly believes that the rule prohibiting customer-
directed give-ups must be an integral part of the proposed interim nonmember 
commission schedule. Any minimum commission schedule, to be effective, must 
include a prohibition of all customer-directed give-ups. 
 
At its June 27 meeting, the Board of Governors also recommended in principle a 
discount to nonmember brokers of one-third of the nonmember commission. The 
Board still favors this means of access to the Exchange market. However, 
because the question of nonmember access cannot be divorced from the 
question of institutional membership and because both subjects are yet to be 
taken up at the hearings now being conducted by the Commission, the Exchange 
is willing to defer action on nonmember broker access at least until those 
hearings are concluded. 
 
The proposals in this letter, approved in principle by the Board of Governors of 
the Exchange at a special meeting yesterday, are the result of much 
conscientious and diligent effort by all interested parties. It is our strongest hope 
that the Commission will agree that these proposals will provide the best possible 
interim solution to the problems facing the securities industry today 
 
Sincerely, 
 
Robert W. Haack 
President 


