
May 31, 1995 

Benjamin L. Ginsberg 
Counsel, Wilson for President Committee. Inc. 
Patton Boggs, L.L.P. 
2SS0 M Street, N.W. 
W~on,D.C.20037·13S0 

Re: Rule G·37, on political contributions and prohibitions on municipal securities 
business 

Dear Mr. Ginsberg: 

1bis is in response to your letter dated May 5, 1995, concerning the application of the 
Board's rule G-37 to a campaign for President of the United S1ates. You ask specifically about 
the application ofruJe 0-37 to contributions to Governor Pete Wilson's presidential campaign. 
The Board reviewed your Jetter at its May 18-19. 1995 meeting and has authorized this response. 

As you know, rule G-37, among other things. prohibits any broker, dealer or municipaJ 
securities dealer ("dealer") ftom engaging in municipal securities business with an issuer within 
two years after any contribution to an official of such issuer made by: (i) the dealer~ (ii) any 
municipal fmance professional associated with such dealer; or (iii) any political action committee 
controlled by the dealer or any municipal finance professional. The only exception to rule o.37's 
absolute prohibition on business is for certain oontributions made to issuer officials by municipal 
ftnance professionals. Specifically, contributions by such persons to officials of issuers would 
not invoke application oftbe prohibition if the municipal finance professional ~ entitled to vote 
for such official, and provided that any contributions by such municipal finan= professional do 
not exceed, in total, $250 to each official, per election. Rule G.37(gXi) defines the tenD 
"contribution" as any "gift. subscription, loan, advance, or deposit of money or anything of value 
made: (A) for the purpose of influenc:ing 1lIIY election for federal, state or local oftice..... The 
Board previously has clarified that rule G·37 does not encompass all contributions to candidates 
for federal office. Rather, for federal office. the rule encompasses only those contributions to a 
c;unent issuer official who is seeking election to federal office.' 

You ask whether the Governor of Californil:l is an "official of an i,suer" for purposes of 
ruJe G-37. Rule G-37(g)(vi) defanes the tenn "official oran issuer" as "any person (including any 
election committee for such person) who was, at the time of the contribution. an incumbent. 
candidate or successful candidate~ (A) for elective office of the issuer which office is directly or 
indjrectJy responsible for. or can influence the outcome of, the hiring of a broker, dealer or 

&e MSRlJ Reports. Vol. 14. No.3 (June 1994) at 14. 
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municipal securities dealer for municipal secwities business by the issuer; or (B) for any elective 
office of a state or of any political subdivision., which office has authority to appoint any 
official(s} oran issuer ... • as defined above. The Board bas not provided any exemptions from, or 
exception to, the definition "official of an issuer" as set forth in rule 0-37. 

The Board does not make detmninatioDS amceming whether a panicular individual 
meets 1he definition of "official of an issuer." The Board believes that because such 
determinations may involve particular issues of fact, such dec:isioDS must generally be the 
dealer's responsibility. The Board has, howe'Vef, provided guidance in this area by 
recommending that dealers review the scope of authority conferred upon the particular office 
(and not the individual) to detennine wbether the office is directly or indirectly raponsible for, 
or tan influence the outcome of, the hiring of a dealer for municipal securities business.2 For 
example, a state may have certain issuing authorities whose boards of diIectors arc appointed by 
the governor. In such circumstances, the Board previously has stated that it intended to include 
the governor as an official of the issuer.' 

You ask whether rule 0-37 applies to candidates for President of the United States. As 
Doted above, the tenn "contribution" as defined in rule G-37(gXi) i.ocludes paymenrs "for the 
purpose of influencing any election for federal. state or local office." [Emphasis added). Thus, 
rule 0-37 is applicable to contributions giVC'll to officials of issuers who seek election to federal 
office, such as the House of Representatives. the Senate or the Presidency. 

You ask whether rule G·37 unfairly impinges upon Governor Wilson's equal protection 
and freedom of speech and association rights in the context of the Presidential election since he 
is, at this time, the only candidate with respect to whom those covered by the rule faee 
"disqualification" from municipal securities business for making contributions. You also stale 

that rule G·37 violates the First Amendment rights of association or speech by limiting the ability 
of municipal finance professionals to contribute to Governor Wilson's presidc:6tia1 campaign. In 
its order approving rule G-37, the Securities and Exchange Commission stated that~ 

) 

any resulting hardship to candidates for federal office who are currently local officials is 
not a reason for eliminating these requirements. The MSRB cannot overlook potentia! 
conflicts of interest solely because there are candidates for the same federal office who do 
Dot face the same conflicts. In any event. the resulting burden to CUJTent local officials 
does not appear to be significant. 4 

Jd. 

See MSRB Reports, Vol. 14, No.4 (August 1994) at 24. 

See Securities Exchange Act Release No. 33868 (AprlI1. 1994) at 41-42; '9 fR 116Z1. 
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The Board believes that rule G-37 is not the product of governmental action and is Dot subject 10 
Constitutional review. However. as you may be aware, these issues cunently are pending before 
the D.C. Court of Appeals. 

You ask whether the creatioD of the District of Columbia Financial Responsibility and 
Managemeot Assistance Authority meaDS that the President of Ute United StaleS is an "official of 
an issuer" and that all candidates for President now mil UDder rule G·37. Rule G-37<&Xvi) 
defines "official of an issuer" as "any person. .. who was, at the time of the contribution. an 
incumbent, candidate or successful tandidate; (A) for elective omce of tbe issue!' ~cb office is 
di:rect1y or indirectly responsible for. or can influence the outcome of. the hiring ora broker. 
dealer or municipal securities dealer for municipal sec:urities business by the issuer; or (B) for 
aoy elemvc offace of a .tate or political subdivbioll, which office bas authority to appoint any 
officiat(s) of an issuer." [Emphasis added]. The PRsident does not hold an elec:tive office of an 
"issuer" of municipal securities. In addition. the President is DOt, and would not becoDl~ an 
issuer official by virtue orms authority to appoint members to the D.C. Financial Responsibility 
and Management Assistance Authority bmwse the Presidency is not an elective office of a state 
or political subdivision. 

You ask a number of questions concerning what activities are permissible by those 
individuals covered by the rule. You ask whether the $2.50 de minimis COntributiOD exception in 
rule G-37 applies to Presidential candidates. As noted previously, the only exceptjon to rule 
GA37's absolute prohibition on business is for certain contributions made to issuer officials by 
municipal finance professionals. Specifically, contributions by such persons to officials of 
issuers would not invok.e application of the prohibition if the municipal finance profcssioual is 
entitled to vote for sucb official. and provided that any contributions by sudl DlWlicipal finance 
professional do not exceed, in total, $250 to each official. per election. The Board previously bas 
stated that. if an issuer official is involved in a prim.ary election prior to the general election. the 
municipal fmance professional who is entitled to vote for such official may contribute up 10 S2S0 
for the primary election and $250 for the general election to each such official.' 

In regard to the Presidential general election campai&n, all municipal fiDance 
professionals may contribute the $250 de minimis amount to an issuer official whose oame has 
been placed on the ballot of the Presidential election in their state ofraidcncc without causing 
the dealer to be banned from business with the ~er. HoW'Cver, any municipal fuumce 
professional wishing \0 make a contribution to a Presidential general election campaip should 
first contact the Federal Election CommiaaiOD ("FEe") Co determine the permissibility of wch 
contributions under FEe regulations (l.t., whether the candidate or nominee may accept 
individual contributions or whether they are precluded from doing 50 because the campaip is 
beiDg ·pubudy funded"). 

, 
See MSRB R~ports. VoJ. 14, No.3 (June 1994) It 13. 
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In regard to the Presidential primary election campaign, all municipal finance 
professionals may contribute the $250 de minimis amount to an issuer official whose name has 
been placed on the Presidential primary ballot in their state of residence, or otherwise has been 
qualified 10 be considered at the state caucus or convention, without causing the dealer to be 
banned from business with the issuer. 

You ask whether an individual covered by rule G-37 may raise money fi'om others on 
behalf of Governor Wi'son. RuJe G-3 7( c) provides that no dealer or any municipal finance 
professional shall solicit any person or political action c::ommittee to make any contribution. or 
shall coordinate any contributions. to an official of an issuer with which the dealer is engaging or 
is seeking to engage in municipal securities business. A violation of rule G-37(c) does not 
trigger a two-year ban on engaging in municipal securities business with an issuer; however, if 
the appropriate enforcement agency finds that a violation of rule 0-37(c) bas 0CCUI1'ed, the 
enforcement agency will determine tbeappropriate sanction. 6 You ask whether the de minimis 
exception applies to solicited and bundled contributions of $250 and less. Solicitations of 
contributions are prohibited by the rule (for those covered); therefore, there is DO de minimis 
exception. 

You ask whether 8 covered individual may hold a party in his home for a Presidential 
candidate if contributions are raised at the party. The Board bas stated that rule G·37 is not 
intended to restrict municipal finance professionals from engaging in personal volunteer work.' 
Personal expenses incurred by the municipal finance professional in the conduct of such 
volunteer work. which expenses are purely incidental to such work and unreimbursed by the 
dealer (e.g., cab fares and personal meals), would not constitute a contribution. However, the 
expenses incurred for hosting a party to solicit contributions would be viewed as a contribution.' 
The Board also has stated that if a dealer's or a municipal fmance professional's name appears aD 
fundraising literature for an issuer official for which the dealer is engaging or seeking to engage 
in municipal securities business then there is a presumption that such activity is a solicitation by 
the dealer or municipal finance professional in violation of section (c) of the rule.9 

Finally, you ask whether spouses and eligible children of covered personnel may 
contribute to a Presidential candidate. The Board has stated that contributions to issuer officials 
by municipal fUl8llce professionals' spouses und household members arc not covered by rule G. 

6 

J 

I 

• 

The enforcement agencies are: for securities finns. the National Association of Securities 
Dealers; and for bank dealers, the Federal Deposit Insurance Corporation. the Federal 
Rt:!>c;rvc Board, or the Office of the Comptroller of the CWTency. 

See MSRB Reports, Vol. 14. No.) (June 1994) at 15. 

Id . 

See MSRB RepOrlJ, Vol 14, No.5 (l>ccember 1994)8t 17. 
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37 WlIcss these contributions are din:cted by the municipal finance professional. which is 
prohibited by section (d) of the rule.1o 

Please call me uyou have any questions <:oncemins the issues discussed in this letter. 

~4?# 
Christopher A. Taylor 
Executive Director 

Me M.'i1UJ J(flJU"I, Vol. 14, No.3 (June IW4) I' U. 


