
New York Stock Exchange 
New York, NY 
 
October 3, 1967 
 
The Honorable Manual F. Cohen 
Chairman 
Securities and Exchange Commission 
500 North Capitol Street, N. W. 
Washington, D. C. 20549 
 
Dear Mr. Chairman; 
 
Following the recent retirement of Keith Funston, T have reviewed the 
correspondence regarding our new Rule 394(b). 
 
In your letter of June 9, 1967, you requested the views of the Exchange as to 
why member firms had made "minimal" use of the provisions of our new Rule 
394(b). A survey was subsequently conducted to obtain the opinions and 
reactions of those member organizations who had used 394(b) the most often, 
and also of those who had no such transactions. The results of this study were 
sent to you on July 7. 
 
Your reply indicated that the "minimal' use of the Rule is being attributed to the 
fact that member firms, in general, consider the making of inquiries of the several 
non-member market-makers registered in a given stock to be too time consuming 
when speed in the execution of orders is important. This has led to the 
suggestion that member firms first obtain bid and asked quotations from non-
member market-makers thereby supposedly enabling & broker on the Floor to 
more quickly judge whether an "off-Floor" execution would be to his customer's 
advantage. 
 
If a broker's experience indicates that satisfactory executions are usually 
obtained on the Floors he would not risk missing the market -- particularly by 
disclosing his order prematurely to the possible disadvantage of his customer -- 
and perhaps not giving his customer a desired prompt execution due to 
'"shopping" the Street. Whether he does his shopping before or after 
representing his order on the Floor would make little difference in regard to the 
total time consumed. In actual practice, the crux of the matter is that a 
knowledgeable broker is well aware of what a satisfactory price for his order 
ought to be, based on the size of his order, the particular stock, and the current 
market. When he can receive this price on the Floor, he is further able to service 
his customer by promptly executing the order at that price. 
 



As you know, this point regarding quotations was discussed before the Rule was 
adopted. We still feel that it is essential to obtain quotations after the primary 
market is contacted. We do not believe that the so-called "minimal'' usage has 
any direct relationship to the fact that off-Floor quotations are obtained 
subsequent to, rather than before, on-Floor bids or offers. Since, as was pointed 
out in the course of discussion, there was no precedent of any kind for this Rule, 
it is difficult to determine on a comparison basis what might constitute a 
particular, or desirable, level of usage. Certainly, the Exchange never expected 
that Rule 394(b) would result in a significant shift of transactions to the Third 
Market. 
 
Nevertheless, what was not taken fully into account was the factor of increased 
volume and activity on the Floor of the Exchange. This factor has apparently 
provided, in general, a market of such depth and closeness as to result in 
consistently satisfactory executions on the Floor. The significant increase in block 
transactions over the past two years, even as an increased percentage within the 
overall increased volume on the Exchange, is certainly an indication that the 
depth and liquidity of this primary marketplace wall serves the public interest 
without resort to secondary markets. Specialists, with their available capital and 
their responsibility for the maintenance of fair and orderly markets, have been 
able to provide bids or offers for such orders to the extent that it frequently has 
become unnecessary to take the further step of contacting the Third Market. 
Further, the positioning activities of a number of member organizations make 
substantial additional capital available to service the primary market. Were the 
Third Market to be contacted first, any quotation received would be apt to be 
based in large measure upon the current quotation in the primary market here on 
the Floor of the Exchange. The market might, therefore, be missed whether or 
not Third Market quotations were solicited before or after the order was taken to 
the Floor of the 'Exchange. 
 
In considering the execution of a block trade, the process of obtaining a quotation 
must, by its nature, involve a dialogue. Unless there is a full disclosure of the 
order the act is valueless, and would, therefore, have the practical result of 
revealing the order to the market-makers before it was even presented to the 
primary market. 
 
Because of the primacy of the Exchange market, It was advocated during last 
year's discussions that Exchange members should have first access to such 
orders. Actually, of course, such an approach to the Exchange Floor may not be 
first at all. Third market dealers are constantly making bids and offers in listed 
stocks to the same institutional customers serviced by members. Therefore, it 
can be assumed that a decision to give an order to a member occurs only after 
the institutional customer has made the determination as to where the order 
might best be executed. Customers of the type dealing in the sort of large orders 



here in question are knowledgeable enough to be continually aware of where 
they might best get an execution. Obviously, therefore, they would contact a non-
member directly if they had any reason to believe a better price for that particular 
order could be obtained in the Third Market. Thus, not only are many orders 
which are being executed in the Third Market not included in the statistics 
applicable to the functioning of Rule 394(b) -- although they are in practice part of 
the same overall situation -- but also it is apparent that orders which do reach the 
Floor have at least an implied indication that the Third Market has already been 
considered to some degree. 
 
Accordingly, we feel that the statistics and opinions contained in Mr. Funston's 
letter of July 7, indicate that the functioning of the Rule has provided ample 
opportunity for member firms to effect orders in the Third Market where desirable. 
You can well understand our pride in the liquidity and depth of the market on the 
Floor which we feel to be the heart of this matter. Anything less than the levels of 
performance experienced in the last several years might have different results. 
We feel that the time to consider any changes in the procedures under this Rule 
might well be when statistics indicate that a secondary market is needed to a 
much greater extent rather than under the present conditions. 
 
We are, of course, willing to discuss this further if you so desire. 
 
Sincerely, 
 
Robert W. Haack 
President 


